Туристичний рафтинг "По Тисі разом": Бункер "Лінія Арпада" Вiдпочинок "Клуб туристичного рафтингу ПО ТИСІ РАЗОМ"
Нами зацікавилися лічильник переглядів разів Залишайтеся з нами, ми працюємо для Вас! (команда туристичного рафтингу "По Тисі разом"

четвер, 19 травня 2016 р.

Бункер "Лінія Арпада"

Бункер Лінії Арпада

ТУРИ АКТИВНОГО ВІДОПЧИНКУ. Екскурсія у Бункер Лінії Арпада

ТУРИ АКТИВНОГО ВІДОПЧИНКУ. Екскурсія у Бункер Лінії Арпада

  • перглянути деталі туру

Бункер Лінії Арпада

Найбільший бункер в Україні щасів Другої світової війни зберігся у Закарпатті у с. Верхня Грабівниця.

Унікальна історична пам'ятка України - майже один кілометр підземних тунелів, що зберіглися.


Запрошуємо Вас відвідати військово-історичний комплекс «Бункер Лінії Арпада» - військовий об′єкт Угорської Королівської Армії (Magyar Honvédség ) часів Другої світової війни.

Наші гори Карпати ховають багато таємниць. Одна з них – таємничі підземелля бункеру Лінії Арпада у Верхній Грабівниці - найпопулярнішого серед об’єктів військового туризму у Закарпатті. Це підземний військовий бункер, в якому були розташовані склади, шпиталь, казарма, контрольні виходи, вентиляційні шахти. Масштаби і якість виконаних робіт у ньому вражають, а ось точне призначення самого об'єкта залишається загадкою. Світло на цей унікальний комплекс могли б пролити секретні документи, які можливо, досі зберігаються в московських чи будапештських архівах під грифом «Цілком таємно».
карта схема бункеру Бункер вражає будь-якого відвідувача, який побуває усередині приміщення: підземний тунель з відгалуженнями, пролягає на 30-50 метрів під землею (1 метр бетону - товщина стін бункеру і десятки метрів гірської породи) здатний витримати будь-яку атаку з повітря. За думками деяких експертів, цей об'єкт має довжину 1500 метрів. Хоча є також версії про те, що можливо тягнувся він і на 15км, а з′єднаний підземними ходами з об′єктами Лінії Арпада в урочищі Майдан (траса Київ-Чоп), горою Косяк (з якої гарна видимість села) та на перевалі Уклин (що можливо був вихід з тилу).

Історія його будівництва сягає ті самі часи, що і будівництво оборонної Лінії Арпада: ще з жовтня 1939 по 1944рр. Майже п'ять років. Будувався в повній секретності. Звичайно, що місцеві жителі не брали участі у будівництві його з середини. Всі основні роботи по вириванню шахтерським методом гірської породи, та заливання стін бункеру бетоном проводили тисячі солдат робочих штраф-батальонів угорської і румунської армії. Тисячі людей військовополоненої сили працюють у дробілках, каменоломнях, кар'єрах. Із місцевих, хто мав кінні повозки чи воли, змушували найматися на працю по привозу будівельних матеріалів до бункеру. Мільйони витрачених коштів...
Але насправді бункер свого військового призначення мав небільше ніж дві неділі. Радянській Армії два тиждні було необхідно щоб його завоювати. 16 жовтня 1944р бункер здав свою оборону. По закінченню Другої світової війни по приказу Сталіна війська НКВД всі об'єкти Лінії арпада, знищили.
У 1945 році Бункер ЛІНІЇ АРПАДА був законсервований: його всі входи в виходи підірвали. Більше ніж 20 років він був законцервований.
У 1968р його розконсервували Мукачівський прикордонний загін Радянської Армії, після чого це і був їхнім запасним командним пунктом - ЗКП.
До 1994р цей об'єкт охороняли і оберігали саме ці прикордонники. Але його у 94-му році Міністерство Оборони України віддали повністю на баланс місцевої селищної ради.
За часи 90-х та 2000-х років його було повність знищено вандалами, які заради власної наживи повирізали та повикрадали з нього всі металоконстукції: кабеля, труби, ліжка, унітази умивальники, душові, броньовані двері, тощо
Передостання функція БУНКЕРУ була сміттєзвалище, так місцеві жителі використали приміщення даного об'єкту.

2012р — це був рік відродження об'єкту. Завдяки ініціативі молодих підприємців, його було взято в оренду від сільської ради, після чого хлопці його очистили, реставрували, відновили, облагородили.
Ось так із сміттєзвалища зявився у Закарпатті один із найцікавіших туристичних об'єктів - Бункер Лінії Арпада

Зараз збережено є більше ніж 800м протяжності всіх тунелів бункера. І хоча це звичайно, що не всі маштаби бункеру, які були в Другій світовій війні, але всерівно в Україні він є найбільшим підземним бункером збережений з того часу і являється одним із найбільших, що зберіглися у Східній Європі.
Доступний для відвідувачів довжиною 500 метрів.
На сьогоднішній день ми пропонуємо Вам екскурсію, під час якої ви дізнаєтесь про військові операції, будівництво оборонних споруд у Карпатах, призначення приміщень, систему життєзабезпечення об′єкту.
Якщо Вам ще не довелося побувати у бункері Лінії Арпада, обов'язково приїжджайте у Верхню Грабівницю, відвідайте унікальний військово-історичний комплекс «Бункер Лінії Арпада».

Екскурсія у бункері оборонної Лінії Арпада:

Військово-історичний комплекс «Бункер Лінії Арпада» пропонує Вам цікаву пізнавальну екскурсію, під час якої ви дізнаєтесь дещо про історію Закарпаття, про воєнні події часів Другої світової війни та військові операції, які саме відбувалися у Карпатах, про будівництво оборонних споруд Лінії Арпада, і, зокрема, саме цьго об'єкту, призначення приміщень, систему життєзабезпечення об′єкту та ін.

Звичайна екскурсія у Бункері Лінії Арпада:

Екскурсія біля бункеру
Вартість вхідного квитка:
  • дорослі – 40 грн./особа
  • діти до 6 років – безкоштовно
  • групи школярів – 20 грн./особа
  • студенти – 30 грн./особа
Послуги екскурсовода для групи від 8-10 чол. - безкоштовні.
Окремі індивідуальні екскурсії обслуговуються екскурсоводом за бажанням відвідувачів.
Послуга екскурсовода для індивідуалиних екскурсій оплачується додатково по домовленності з самим екскурсоводом.
Тривалість екскурсії — 40-60 хв.

Для любителів екстріму: «Бункер у темряві»

Як почувалися люди, що перебували в бункері, коли зникало освітлення? Для тих, хто хоче це відчути, проводиться спеціальна екскурсія під назвою «Бункер у темряві». На цю годинну екскурсію треба взяти з собою ліхтарик. А в темряві бункер для декого навіть і цікавіший, тому що саме під освітленням фонариків видно кожну деталь бункеру, кожну його тріщинку.
Розповідь екскурсовода йде частково - без світла. Це створює у відвідувачів відчуття автентичної обстановки часів війни. Таке «занурення» в минуле справляє велике враження і вимагає від відвідувача, як мінімум - відсутність страху темряви.


Екскурсія + дегустація кращих вин Закарпаття

Дегустаційний зал
Військово-історичний комплекс «Бункер Лінії Арпада», пропонує свої послуги по організації дегустації та придбання кращих закарпатських вин виробництва АПТП «БОБОВИЩЕ». Здебільшого дегустації проводяться в середині об'єкту у дегустаційній залі бункера.
Тривалість дегустації – до 50-ти хв. Пропонується 8-10 сотрів вина.

  • Вартість дегустації - 60 грн./особа
  • Екскурсія + дегустація - 100 грн./особа
Асортимент вин на дегустації:
Совіньйон (біле сухе), Леанка (біле сухе), Шардоне (біле сухе), Тамянка (біле напівсолодке), Мускатне (біле напівсолодке), Сонце в бокалі (біле десертне), Трамінер рожевий (біле десертне), Сапераві (червоне сухе), Бастардо (червоне сухе), Каберне (червоне сухе), Старовинний Замок (червоне сухе), Ізабелла Закарпатська (червоне столове), Мускатне (червоне напівсолодке), Кагор (червоне десертне), Суниця, Малина, Смородина - червоні десертні.


ЕКСКУРСІЇ ПРОВОДЯТЬСЯ ЩОДНЯ:
- листопад – лютий
- з 10.30 год. до 17.00 год.
- березень – жовтень
- з 10.00 год. до 18.00 год.

СФЕРИЧНА ПАНОРАМА БУНКЕРУ :



Немає коментарів: